Nakúpte aspoň za 30 € a dopravu máte zadarmo! Nakúpte aspoň za 30 € a dopravu máte zadarmo!

Správna regenerácia je veľmi dôležitá. Toto pri oddychu nepodceňujte

Poctivo ste si odcvičili či odbehli svoje, ďakujete si za to, že ste sa opäť premohli a vaše telo si teraz potrebuje oddýchnuť. Vedieť správne regenerovať je nemenej dôležité, ako správna technika pri športe, ktorý robíte, či strava a doplnky stravy, ktorými si dobíjate baterky. Poďme sa pozrieť, čo všetko vám pomôže nabrať nové sily do ďalšieho výkonu.

Som po tréningu. Čo teraz?

Dajte si precízny a pomalý strečing na uvoľnenie svalstva a zníženie rizika svalovky. Potom doplňte dostatok tekutín a bielkoviny, ktoré vaše telo potrebuje na regeneráciu svalov. Celkovo by ste mali v priebehu dňa jesť nutrične hodnotné a čo najmenej chemicky spracované jedlá bohaté na zinok, vitamíny a antioxidanty.

Čo je to aktívny oddych? 

Možno si poviete, že je to za oxymoron, no jemný výklus alebo plávanie pomôžu telu zbaviť sa laktátov viac ako ničnerobenie. Paradoxne sa tak svaly pri jemnej záťaži zregenerujú skôr. Po tréningu určite pomôže masáž, ktorá prekrví telo, vyplaví odpad z buniek, uvoľní stres a navodí duševnú pohodu.

Ako mi môže pomôcť sprcha?

Studená voda pomáha ochladiť boľavé a pulzujúce svaly, teplá zase pomáha relaxovať. Ideálna je striedavá sprcha a končiť by ste mali studenou.

Ale aj vyspať sa treba poriadne

Počas spánku sa uvoľňuje rastový hormón, a tiež dochádza k syntéze bielkovín, čo spoločne pomáha oprave svalových vlákien a regenerácii tkanív. Poučka o aspoň 7,5 hodinách spánku nie je mýtom. Ak sa telo počas noci nedostane dostatočne často do fázy hlbokého spánku, prebudíte sa neodpočinutí a slabí. A to predsa nechcete.

Pokojne si zdriemnite aj počas dňa. Takzvaný power nap by však nemal byť dlhší ako 25 minút, inak bude mať úplne opačný účinok, pretože sa prebudíte v strede spánkového cyklu.

Nemusíte zdolať rekord

Skúsení športovci vedia, že by tú istú partiu svalov nemali zaťažovať dva dni po sebe. Svaly totiž potrebujú často aj 48 hodín na úplnú regeneráciu. Nenakladajte si na plecia (alebo činky) viac, ako dokážete zvládnuť a nechoďte cez bolesť.

Vedzte, že malý postupný progres je pre vaše telo oveľa lepší ako šprint za vysnívanou postavou, ktorý sa môže skončiť zbytočným zranením a oddialením dosiahnutia vášho dlhodobého cieľa.

Stačí, ak budete o málo lepší ako včera. Pretože je jedno, aký šport robíte, zaslúžite si to najlepšie. MaxSport.