Nakúpte aspoň za 30 € a dopravu máte zadarmo! Nakúpte aspoň za 30 € a dopravu máte zadarmo!

Raw ma postavilo na nohy

Aj vy máte pocit, že s alternatívnymi možnosťami stravovania sa v poslednej dobe doslova roztrhlo vrece? Ľudia sú otvorenejší novým chutiam, neboja sa experimentovať a čoraz viac sa medzi nás šíri  kult zdravého životného štýlu. Takýmto súčasným výživovým trendom je aj RAW food, teda surová strava rastlinného pôvodu. Tomuto populárnemu fenoménu, ktorý doslova pobláznil nielen Hollywood, ale aj celý svet, podľahol zo zdravotných dôvodov aj známy DJ Tager. Prečítajte si jeho príbeh, ako mu raw strava pomohla vrátiť sa do života a ako mu pomáhajú RAW tyčinky od Max Sportu pri jeho milovanom hraní :-).

Tagerov život, ktorý bol jedna veľká, nikdy nekončiaca párty, sa otočil o 180 stupňov. Noci plné žúrov a alkoholu, nedostatok spánku, či nepravidelné a nezdravé stravovanie. Takto vyzeral jeho život, teda až do osudnej noci, ktorá mu dala doživotnú stopku. Na poslednej párty totiž z ničoho nič skolaboval a diagnóza bola šokujúca – akútna pankreatitída. Zotavovanie mu trvalo niekoľko mesiacov a sám hovorí o zázraku, že to vôbec prežil.

Táto prelomová udalosť otvorila Tagerovi oči a z bláznivého človeka bez akýchkoľvek zábran sa stal človek disciplinovaný s prísne dodržiavanou životosprávou. Tá, samozrejme, vo veľkej miere súvisela so stravou. Hneď po odchode z nemocnice sa vďaka prvému RAW šéfkuchárovi na Slovensku začal učiť pripravovať si zdravé RAW jedlá. Keďže je stále aktívny ako DJ a veľa cestuje, dodržiavanie zdravej životosprávy nie je vôbec jednoduché.

„Keď hráš a cestuješ, nie všade ti vedia spraviť RAW stravu, preto je super mať po ruke zdravý snack“, hovorí Tager.

RAW tyčinky sú pre neho jasnou voľbou, pretože sú 100 % prírodné, bezlepkové, bez pridaného cukru, či sóje a sú vyrobené na Slovensku. Energeticky bohaté tyčinky majú navyše v názve slovo Paleo, čím poukazujú na také ingrediencie, ktoré dokázali nájsť naši dávnejší predkovia voľne v prírode – orechy, datle, kakao, kokos a pod. Práve vďaka nutrične bohatým zdrojom a vysokému obsahu vlákniny sú tyčinky výborným tipom pre výdatný snack, a to pri akejkoľvek činnosti a v ktorejkoľvek časti dňa. Vie to aj Tager, ktorý nedá dopustiť na svoju najobľúbenejšiu príchuť – kakao a lieskové oriešky. Podľa jeho slov, nemá konkurenciu! „Oceňujem, že RAW tyčinka od Max Sportu je spracovaná za studena do 42°C tak, aby boli zachované všetky benefity použitých ingrediencií. Je navyše s bambuckým maslom. Kvôli môjmu zdraviu musím detailne poznať zloženie toho, čo jem“, dodáva Tager.

Max Sport požiadal Tagera o rozhovor. Bez servítky pred ústami sa nám zdôveril o svojom minulom aj súčasnom životnom štýle, o hriechoch minulosti, o dôležitých ľuďoch v jeho živote a v neposlednom rade o RAW strave a tyčinkách, bez ktorých si už svoje DJ-ovské fungovanie nevie predstaviť.

 

Tager, predstav si seba pred piatimi rokmi, ako vtedy vyzeral tvoj bežný deň?

Tak to som ešte trpel štandardnou DJ-skou chorobou :D. Režim som mal absolútne pretočený, aj keď som práve nehral, tak som chodil spávať o 4:00 nadránom a vstával až tak okolo obeda. Nebol som príliš kompatibilný s okolitým svetom. V podstate som žil len od víkendu k víkendu. Hral som viac ako 120x za rok, čo sa mi s odstupom času zdá ako šialené číslo. Môj život bol jedna veľká, nikdy nekončiaca párty.

Pamätáš si, čo sa ti v osudnú noc stalo?

Tú noc si pamätám veľmi živo. Bola to moja tretia akcia v ten deň (piata za víkend), bol som už dosť vyčerpaný, málo som spal a nepravidelne jedol. Za celý večer som vypil dve pivá a bublinky v kombinácii s niektorými potravinami sa mi stali osudnými. Na poslednej párty som totálne skolaboval, nemohol som dýchať a vedel som, že musím vyjsť von, lebo to tam nezvládnem. Po tom, čo som dorazil domov a bolesť sa stala neznesiteľná, vedel som, že musím ísť do nemocnice. Diagnóza bola alarmujúca! Akútna pankreatitída. Pre lepšiu predstavu: Hodnota pankreatických amyláz (enzýmov na spracovanie škrobov z potravín) je u zdravého človeka 1 max 2. Ak je to viac než 5, nastáva panika. Ja som mal 70. Pobudol som si v nemocnici 10 dní a ďalších pár mesiacov som sa zotavoval doma. Dá sa hovoriť o zázraku, že som to prežil.


Ako vyzerá tvoj život teraz? Čoho si sa musel vzdať?
Doktormi mám nariadený: doživotný zákaz pitia alkoholu, vyhýbanie sa stresu, žiadne dvíhanie ťažkých predmetov, nezdržiavať sa v zadymených priestoroch a samozrejme prísne dodržiavanie životosprávy. Musel som vylúčiť olej a to naozaj radikálne! Ďalej akékoľvek bublinky, všetko príliš korenisté alebo štipľavé ma tiež dokáže spoľahlivo zabiť. Cítim sa zdravší, než kedykoľvek predtým.

Poďme na stravovanie v praxi. Máš svoje obľúbené miesta, kam chodievaš jesť, či si musíš pripravovať jedlo sám?
Pripravovať si jedlo sám je z viacerých dôvodov to najlepšie. Hneď po odchode z nemocnice sa mojim „primárom“ stal priateľ Robert Horváth – prvý RAW šéfkuchár na Slovensku, ktorý mi na svojej „klinike“ BEMBA na základe svojich dlhoročných skúseností, ordinuje vhodnú kombináciu zeleniny a ovocia v podobe chutných a výdatných jedál. Vypomáham u neho v kuchyni „pro bono“ ale odmenou mi je, že sa vďaka tomu postupne učím všetky recepty sám pripravovať a zároveň mám istotu, že jedlo, ktoré konzumujem, je pre mňa to najlepšie.

Záleží len na obsahu jedál alebo sa zameriavaš na kvalitu surovín? Cítiš, keď zješ príliš veľa „chémie“?
Bolo by naivné domnievať sa, že v našich zemepisných šírkach sa dá všetka zelenina celoročne zadovážiť v „BIO“ kvalite za rozumnú cenu. Ver mi, cítim aj keď zjem hrozno, ktoré obsahuje jadierka alebo príliš veľa obyčajných ľanových semiačok ma dokáže odrovnať, takže pre chémiu v mojom jedálničku nie je miesto. Ako som spomenul vyššie, do reštaurácie BEMBA chodím už nejaký ten piatok a ešte stále žijem 😉

Ako sa stravuješ na cestách?
Na cestách v zahraničí je záchranou aplikácia HAPPY COW, ktorá mapuje všetky reštaurácie s ponukou vegetariánskych vegánskych raw jedál a navyše aj predajne so zdravými potravinami. Na Slovensku je to podstatne horšie. Preto veľmi oceňujem možnosť, hlavne v neskorých DJ-ských hodinách, kedy už naozaj nie je iná možnosť, zastaviť sa na pumpe a kúpiť si aspoň RAW tyčinky. Donedávna ani toto nebolo úplne samozrejmé, ale vďaka MaxSport sa to na drvivej väčšine púmp stalo realitou. V podstate na pumpe je to pre mňa jediná voľba. 😀

Ktorá je tvoja najobľúbenejšia tyčinka?
Som zástancom toho, že v jednoduchosti je krása a preto vždy, keď je možnosť, volím kakao a lieskové oriešky od Max Sportu. Musím zodpovedne prehlásiť, že mám odskúšané naozaj asi všetky RAW tyčinky, ktoré sa tu dajú dostať, a táto jednoduchá a pritom tak chutná kombinácia nemá konkurenciu.

V ďalších častiach nám Tager predstaví svoj RAW život. Sledujte nás a zatiaľ si môžete vyskúšať až tri príchute 100 % prírodnej bezlepkovej tyčinky RAW PALEO: