Nakúpte aspoň za 30 € a dopravu máte zadarmo! Nakúpte aspoň za 30 € a dopravu máte zadarmo!

10 dôvodov, prečo by ste mali konzumovať viac medu

O mede a jeho pozitívnych účinkoch je známych množstvo všeobecných právd a faktov. Pripravili sme si pre vás súhrn desiatich, na ktoré by ste mali myslieť najviac.


1. Obsahuje množstvo antioxidantov

Kvalitný med obsahuje veľa dôležitých antioxidantov. Patria sem organické kyseliny, fenolové zlúčeniny, peptidy, enzýmy, ako aj iné minoritné zložky. Práve kombinácia týchto látok mu dodáva antioxidačnú silu. Antioxidanty sa spájajú so zníženým rizikom infarktu, mŕtvice a niektorých druhov rakoviny. Prispievajú aj zdraviu očí.

Okrem prírodného cukru a antioxidantov obsahuje tiež ďalšie výživné látky. Aj v malej porcii zlatistej pochúťky nájdete cez 30 rôznych druhov minerálov, vrátane všetkých hlavných ako sú fosfor, vápnik, draslík a horčík. Samozrejme nedá sa predpokladať, že ich všetky získate vďaka medu. No ako doplnok je určite vhodný.

2. Zlepšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu v tele

Vysoká hladina LDL cholesterolu je silným rizikovým faktorom pre srdcové choroby. Tento typ cholesterolu hrá hlavnú úlohu pri ateroskleróze alebo hromadení tukov v tepnách, čo môže viesť až k infarktu a mŕtvici. Celkovo by sa tak dalo konštatovať, že med zmierňuje „zlý“ LDL cholesterol, triglyceridy, zápaly a zároveň zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol.

3. Substituuje klasické sladkosti

Pozitívne účinky sladkého produktu včiel sú rozhodne nespochybniteľné. No čo ak práve nemáte možnosť konzumovať med v jeho klasickej podobe a radi by ste si ho dopriali každý deň, aj keď napríklad nie ste doma? Vhodnou alternatívou môžu byť prírodné tyčinky Beez v bio kvalite. Obsahujú len ovsené vločky, med, kokosový olej a sušené ovocie. Ocenia ich malí aj veľkí, keďže môžu slúžiť ako zdravá náhrada klasických sladkostí.

4. Posilňuje imunitný systém

Má nespočetné liečivé vlastnosti, ktoré prirodzene pomáhajú pri bolesti v krku. Jeho antioxidanty a účinné látky taktiež zabraňujú infekciám spôsobeným vírusmi, baktériami a plesňami. Podľa lekárov a vedcov má pohánkový med najvyšší počet antioxidantov a pri každodennej konzumácii môže byť z dlhodobého hľadiska prospešný pre zvýšenie imunity. Moderná medicína preukázala jeho účinnosť aj pri liečbe preležanín, popálenín, vredov na koži a zápalov.

5. Skvalitňuje tráviaci proces

Med sa niekedy využíva aj na liečbu zažívacích problémov, ako je hnačka. Je to tiež silné prebiotikum. Vyživuje dobré baktérie žijúce v črevách, ktoré sú rozhodujúce nielen pre trávenie, ale aj pre celkové zdravie.


6. Zachraňuje včely

Záujmom o med a výrobky z neho sa ľudia čoraz viac dozvedajú aj o problémoch spojených s jeho produkciou. Včely, ako tvorcovia užitočnej a lahodnej substancie, pomaly vymierajú a my to musíme zastaviť. V celej Európe hrozí vyhynutie takmer každému desiatemu druhu včiel. Nejde totiž len o ochranu včiel ako takých, ale aj o prostredie, v ktorom sa vyskytujú.

Možno by pomohla úprava zákonov, ktorá by ich život aj okolie skvalitnila. Medzi ďalšie príčiny úhynu včiel patria aj okolnosti, ktoré nás a prírodu ovplyvňujú. Sú to zmeny vo využívaní pôdy, odlesňovanie, choroby, pesticídy, nesprávne poľnohospodárske postupy, znečistenie ovzdušia, invazívne nepôvodné druhy rastlín a živočíchov, či zmena klímy. Aj preto je rozhodne dobre, že existujú projekty ako Mestské včely od neziskovej organizácie Živica, ktoré pomáhajú zachraňovať lietajúcich pracantov.

7. Alternuje ako možné sladidlo pre diabetikov

Dôkazy o mede a klasickom cukre sú rôzne. Na jednej strane môže znížiť niekoľko rizikových faktorov srdcových chorôb bežných u ľudí s cukrovkou 2. typu. Niektoré štúdie však zistili, že med môže zdvíhať hladinu cukru v krvi – aj keď nie až tak, ako rafinovaný cukor. V tomto prípade treba postupovať veľmi opatrne. Je síce vhodnejšie sladidlo pre ľudí trpiacich diabetom, no je to individuálne a niekomu môžu škodiť aj malé množstvá blahodarnej látky. V takýchto prípadoch je vždy vhodné poradiť sa so svojim lekárom.

8. Ochraňuje mozgové bunky

Sme to, čo jeme! Preto je veľmi dôležité konzumovať potraviny, ktoré prispievajú udržaniu duševného zdravia až do staroby. Z hľadiska ochrany mozgovej aktivity, med zvyšuje nielen silu pamäti a koncentráciu, ale celkovo z vás robí aj zdravšieho človeka. Jeho konzumácia zabraňuje metabolickému stresu a pomáha upokojiť mozog, čo prispieva dlhodobému rozširovaniu pamäte.


9. Skrášľuje pokožku

Ľudia trpiaci ekzémami už vyskúšali pravdepodobne všetko možné. Ale čo tak niečo prírodné? Prípravou zmesi surového medu a za studena lisovaného olivového oleja sa ho postupne viete úplne zbaviť! Pôsobí ako prírodná ochrana, odstraňuje nečistoty a robí pokožku krásne jemnú. Môže sa tiež použiť na exfoliáciu zmiešaním s ovsom, aby sa odstránili odumreté bunky.

Využitie pri koži je veľmi užitočné kvôli zvlhčujúcim a vyživujúcim vlastnostiam. Med je najlepší prírodný zvlhčovač, zvlášť pre suchú pokožku. Zaberá aj na popraskané pery počas zimy. Mnoho ľudí používa na úpravu pokožky tváre rôzne pleťové masky. Jednoducho všestranný pomocník, ako sa patrí.

10. Výrazne zvyšuje energiu

Ako vynikajúci zdroj rýchlo dobíja energiu. Prírodný nespracovaný cukor totiž vstupuje priamo do krvi. Táto instantná podpora funguje ako zázrak pri cvičení, najmä pri dlhších vytrvalostných aktivitách.